Capitulatie

10 mei 1940: Duitsland valt Nederland binnen.

In Leersum worden alle secties met zware mitrailleurs in stelling gebracht. Telefonisch of door ordonnans werden onmiddellijk de Bataljonscommandanten en commandanten van de stafonderdelen gewaarschuwd. De kwartieren werden ontruimd en het I -11e R.I. werd opgesteld op de Lomboklaan. Het III-11e R.I. werd verplaatst van Amerongen naar Broekhuizen. Stafonderdelen werden links en rechts van de Broekhuizerlaan opgesteld. Om 14.30 uur vertrokken diverse onderdelen van de staf en I-11e R.I. naar vesting Holland met 100 auto's via Zeist-Utrecht-Montfoort naar Gouda.

 

11 mei 1940.

Onderdelen van staf en I-11e R.I. kwamen in Rotterdam aan.

 

14 en 15 mei 1940:

Op 14 mei is Rotterdam gebombardeerd. Op 15 mei wordt door generaal Winkelman de capitulatie getekend. Alleen in Zeeland wordt stand gehouden tot 17 mei 1940.

Vele eenheden moesten zich, vanachter de Grebbelinie terugtrekken achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie (N.H.W.). De bedoeling was dat de N.H.W. het laatste redmiddel was en compleet geïnundeerd zou zijn, maar dat was een illusie. Grote delen van de N.H.W. bleken nog niet klaar te zijn. Er waren bij Utrecht grote opstoppingen op de Biltstraat om de stad binnen te komen. Wat was dit een desillusie: militairen en burgers waren in paniek. En het bombardement op Rotterdam..... Waar moest dit heen?! Uiteindelijk capituleerde Nederland op woensdagochtend 15 mei 1940. De Duitse bezetting was een feit. De Nederlandse militairen werden krijgsgevangen gemaakt door het Duitse leger en afgevoerd naar kampen.

 

En dan moest er nog al die kilometers prikkeldraad, stellingen, munitie en wapens opgeruimd worden. Dit werd o.a. door de Nederlandse krijgsgevangenen gedaan, onder toezicht van de Duitse bezetters.

foto hieronder: gevangengenomen Nederlandse soldaten bij Leersum.

Vrijgelaten Nederlandse soldaten onderweg naar huis:

foto's: onklaar gemaakt Nederlands geschut:

foto's: een vernield Rhenen....

Op 30 augustus 1941 stortte een Duits vliegtuig neer op een boerderij (nu Weidelaan 42, Leersum):

Militaire begraafplaats Grebbeberg:

Graven van omgekomen Duitse soldaten:


Deze website is een initiatief van Jos Rams uit Leersum.

Over de mobilisatie- en oorlogsperiode in Leersum zijn een wandelroute (5 km) en fietsroute (21 km) ontwikkeld en daarover zijn interessante websites gemaakt. Klik op onderstaande buttons om deze websites te bekijken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb