Dagelijkse leven

Vele mannen waren niet meer gewend om militair te zijn. En om dit gevoel weer te krijgen hadden ze structuur, tucht en orde nodig. Er moest veel geoefend worden, maar ook de regelmaat om militair te zijn.

Hieronder een dag uit het leven van een soldaat van 11 R.I.

Van de eerste maandag in oktober tot de derde maandag in maart (wintertijd):

6.30 uur Reveille

7.00 uur Morgenappèl

7.15 uur Morgenmaaltijd 

7.30 uur Ziekenrapport

8.00 uur Werkappèl

12.00 uur Einde morgenoefeningen 

13.15 uur Aanvang middagoefeningen

16.15 uur Einde middagoefeningen 

16.45 uur Middagappèl 

22.00 uur Avondappèl   

In de zomer worden de tijden met een ½ uur vervroegd.

In de avond uren waren de militairen vrij.

 

In het dagelijkse programma werd er ook gewerkt aan de stellingbouw, maar er moest ook regelmatig patrouille en verkenning gelopen worden. Bijvoorbeeld op 11 en 12 mei 1940 kwamen berichten binnen dat er in de omgeving van Leersum en het bedekte terrein bij de Leersumse plassen een groep van 20 man Duitse parachutisten waren waargenomen. Daarom was er ook een compagnie anti-parachutisten, bestaande uit Commandogroep III-11 R.I. en M.C.-III-21 R.I. Op deze berichten werd direct een patrouille te fiets afgestuurd naar de Leersumse Plassen. Zo werd er ook bij militaire complexen diverse keren mensen verwijderd die daar niets te zoeken hadden. Na verhoren bleken het regelmatig N.S.B.ers te zijn die per direct geïnterneerd werden.

Een  ongehuwde alleenstaande soldaat verdiende in 1939-1940 zo'n 17 cent per dag. Het was niet veel, maar er werd een hoop door de diverse burgercomités georganiseerd. Om verveling te voorkomen werden (zowel door burgers, als door de militairen zelf) voor de avonden en weekenden diverse activiteiten georganiseerd zoals 'ontwikkeling en ontspanning' (O & O-avonden).

foto: militair op wacht bij hotel Vogelesang in Leersum.

foto: de 'kribbe' van een militair. Hij sliep op strozakken en had een plankje voor wat persoonlijke spullen.

artikelen in "De Kaap" van 1939 (posterijen) en 1940 (veldpost opgeheven en post voor militairen).


Deze website is een initiatief van Jos Rams uit Leersum.

Over de mobilisatie- en oorlogsperiode in Leersum zijn een wandelroute (5 km) en fietsroute (21 km) ontwikkeld en daarover zijn interessante websites gemaakt. Klik op onderstaande buttons om deze websites te bekijken.