Mobilisatie
Voordat de regering de mobilisatie afgekondigde kregen de Burgemeesters het bericht dat de Inkwartieringswet van 14 september 1866 van kracht werd. In de jaren naar 1940 toe werd de inkwartieringswet diverse keren aangepast. De burgermeesters namen contact op met zijn bewoners waarvan zij dachten dat die grote groepen militairen konden onderbrengen. De eigenaar van het pand kon altijd weigeren. Voor het onderbrengen van militairen stond een vergoeding van 2 gulden per persoon tegenover. Ook moesten de militairen zich houden aan gedragsregels die beschreven stonden in de Inkwartieringswet.
Zo werd in augustus 1939 het 11e Regiment Infanterie ingekwartierd in Leersum, als reserve Regiment van de Grebbelinie. De militairen van het 11e R.I. werden bij diverse boeren en in gemeentegebouwen ondergebracht. Vele militairen waren al jaren niet meer onder de wapenen geweest en zij moesten weer leren om militair te zijn door veel te oefenen. Ook hielpen de militairen waar het kon en waar het mogelijk was de burgerij. Verder moesten in de omgeving van Leersum diverse stellingen gebouwd worden. Op de toren van Nellensteijn werd o.a. een luchtwaarnemingspost opgesteld. Het hoofdkwartier van 11e R.I. zat in kasteel Broekhuizen.
Er is een interessante film over de mobilisatie in Leersum en een documentaire van RTV Utrecht waarin ook beelden van Leersum te zien zijn (youtube wordt geopend).
foto's: Mitrailleurcompagnie leger korps; 3e sectie bij boerderij Nimmerree in Leersum (mobilisatie 1939) en boerderij Nimmerree anno 2013.
foto's: boerderij Gerritjeshoeve in Leersum; mitrailleurcompagnie 11e R.I. in 1939 en de boerderij anno 2013
Deze website is een initiatief van Jos Rams uit Leersum.
Over de mobilisatie- en oorlogsperiode in Leersum zijn een wandelroute (5 km) en fietsroute (21 km) ontwikkeld en daarover zijn interessante websites gemaakt. Klik op onderstaande buttons om deze websites te bekijken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb